diy

Byggtips by Törnros

Ibland behöver man bara lite råd och tips på vägen, här delar vi med oss av vår kunskap. Gör vad du vill med den och känner du att du stöter på ett för komplicerat projekt, slå oss en signal så hjälper vi dig. 

Sjövägen 14, 169 55 SOLNA

0735 - 22 44 88 

hej@tornrosbygg.se

Måndag-fredag: 7:00-16:30

Mikrocement -

ett gammalt badrum blir som nytt

Det behöver inte vara ett dyrt och tidskrävande projekt att få ett nytt badrum, med små medel och egen insats kan man förändra mycket!

Drömmen om ett nytt badrum behöver inte innefatta bilningsarbeten, föreningens tillstånd eller komplicerade (och dyra!) besiktningar, med lite gör-det-själv inställning och några bra råd på vägen kan man åstadkomma mycket! Visste du tex att du kan lägga mikrocement direkt på din klinker/ditt kakel och därmed få en helt nytt badrum utan att blanda in tätskiktsarbeten? På bilden ovan är hela badrummet, tak, väggar och golv, målat med mikrocement. Ett fantastiskt resultat!

Materialkostnad för mikrocement är ca 1000 kr/kvm, gör du det själv blir det ett billigt alternativ!


Vi fick ett fantastiskt resultat! Vi tog hjälp av Törnros Fastigheter för att göra finishen men vi sparade en hel del på att göra grundarbetet själva och inte behöva göra om badrummet från grunden, det gamla kaklet och tätskiktet fick vara kvar. - Peter, Vaxholm


Fördelar:

  • Det behövs inget godkännande från BRF styrelse

  • Till en mindre kostnad får du ett helt nytt badrum

  • Mikrocement är vattentätt och slitstarkt och förlänger livslängden på ditt befintliga badrum

Vad du behöver och hur du gör:

Spackelspade, slipstål, slippapper och mattkniv

  1. Spackla underlaget så det är jämnt. Ligger det befintligt kakel spacklas fogarna. 

  2. Prima ytan som ska målas.

  3. Applicera mikrocementen enligt tillverkarens anvisningar.

  4. Efter 24 timmar torktid kan du börja behandla ytan med slippapper.

  5. Applicera sealer, denna skyddar ytan mot fläckar och repor och stärker ytskiktet.

  6. Applicera topplack för en slät och slitstark finish. 

Badrumsrenovering -

Vad ska du tänka på?

Renovering av våtrum skiljer sig lite från andra utrymmen i lägenheten eller huset. Eftersom det är vatten inblandat och en eventuell skada kan bli omfattande, väldigt dyr och drabba grannar och husets konstruktion är det viktigt att gällande regler och lagar efterlevs. 

Vanligast vid badrumsrenoveringar är så kallade totalentreprenader, då anlitar du som kund en byggare som tar hand om projektledning och samordning samt alla delar av renoveringsprocessen. Vid val av totalentreprenad bör du så klart kolla på priset, men priset ska inte vara den enda eller heller kanske den viktigaste parametern; kolla referenser, företagarens ekonomi och försäkringar, eventuella certifieringar och lyssna kritiskt under samtalet med byggentreprenören; kan han detta? Vet han vad han talar om? Har han erfarenhet? Se checklista från Byggföretagen för tips. 

Checklista_anlitande_entreprenor.pdf (byggforetagen.se)


Jag är helnöjd, badrummet som tidigare kunde upplevas litet och trångt blev ljust och modernt, Törnros tips om inbyggd takdusch blev pricken över i:et. Så nöjd! - Sara, Vasastan


Checklista:

  1. Inspiration! Kanske vet du exakt hur du vill ha det i ditt badrum men det brukar ändå vara värt att besöka några utställningar för att få lite idéer. Kanske ser du något du inte redan tänkt på? Några frågeställningar:
    - Komfortvärme, elektriskt värmegolv är skönt att gå på, särskilt om du vill lägga klinker.
    - Planera för eldragning; belysning, lampknapp, uttag, handdukstork?
    - Golvbrunn, är den äldre 1990 måste den bytas ut. Ändra placering? 
    - Rördragning, utanpåliggande eller inbyggda? 

  2. Fråga byggare efter offert. Ju mer exakt i tid och beskrivning du kan vara i din förfrågan, desto bättre och tydligare offerter får du från byggentreprenörerna. Tänk på att de bästa byggarna oftast är bokade ett par månader fram i tiden. 

  3. Dokumentation. Begär följande från din valda entreprenör:
    - Försäkringspapper, både för ansvar och egendom. 
    - Utdrag F-skatt från Skatteverket.
    - Våtrumsintyg om det krävs.
    - Intyg Säker Vatten för VVS arbetet.
    - Intyg från Elsäkerhetsverket för elarbetet. 
    - Avtal enligt standardformat, t.ex. Hantverkarformuläret 17

  4. Om du bor i bostadsrätt, skicka in underlaget tillsammans med din ritning och beskrivning till BRF styrelse. 

  5. Besiktning av badrum bör utföras av sakkunnig vid de viktiga stegen, dessa är rördragning / tätskikt / färdigt ytskikt. Besiktningsman ska vara utbildad och godkänd av SBR. Skriv avtalet så att en del av slutfakturan hålls inne tills entreprenaden är klar och godkänd.